Over Reflexologie


Wat is reflexologie

Reflexologie is een methode om de reflexzones in handen, voeten of oren te stiumeleren, die in verbinding staan met organen en lichaamsdelen. Indien deze reflexzones op de juiste manier worden gestimuleerd, worden spanningen en stress verlicht, en laat het lichaam zich volledig ontspannen. Ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt versterkt. Reflexologie biedt onder meer een oplossing tegen een zwaar hoofd, vermoeide ogen en een gebrek aan energie.

Oorsprong reflexologie

Reflexologie bleek al beoefend te worden duizenden jaren geleden en door verscheidene volkeren. Zowel de Egyptenaren als de Chinezen maakten gebruik van drukpunten, onder meer onder de voeten, om pijn en ziektes te verlichten. Ook Indiaanse stammen gebruikten deze methode.

Hoe werkt reflexologie?

Handen, voeten en oren zijn verdeeld in reflexzones. Deze reflexzones zijn de spiegels van ons hele organisme. Reflexologie is een holistische geneeswijze. Dit wil zeggen dat de mens in zijn geheel bekeken wordt, waarbij lichaam, geest en omgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden.

Effecten van reflexologie

Reflexologie is zowel voor gezonde als voor zieke mensen. Bij gezonde mensen werkt het stimulerend en preventief. Bij zieke mensen kan het een genezingsproces bevorderen en symptomen verminderen.
Reflexologie zou altijd heel rustgevend en aangenaam moeten aanvoelen. Het is de bedoeling stress en spanning weg te nemen. Heb je echter onderliggende gezondheidskwesties, dan kunnen deze als gevoelige zones op de voet worden ervaren. Reflexologen bewerken deze gevoelige zones om zo het evenwicht in het lichaam te herstellen en de bloedtoevoer naar de zones in nood te verbeteren.
Belangrijk is wel te benadrukken dat voetreflextherapie geen absolute vervanger of concurrent is van de klassieke geneeskunde maar eerder een waardevolle aanvulling.

Energiestromen

Reflexologie gaat de blokkades in het energiesysteem van het lichaam opheffen door de overeenkomstige zones te masseren. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om weer in balans te komen. De energie kan weer vrij stromen en het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.